Optopping en volledige herindeling en inrichting van een tussenwoning

De drie laagse woning in de populaire nieuwbouwwijk Veemarkt werd voor het gezin te klein en de beschikbare ruimte was niet optimaal te gebruiken door de vide en entresol die er op de eerste verdieping was gerealiseerd. Na een korte zoektocht heeft de opdrachtgever StrandNL gevonden en de opdracht gegeven om de overwaarde te gebruiken en de woning op te toppen met een extra bouwlaag en de woning opnieuw in te delen.

Binnen de toegestane bouwenveloppe hebben we de extra etage ontworpen met een totaal ander karakter dan het huis.

Het bestaande huis bestond uit drie lagen met op de beganegrond een keuken voor en een woonkamer op de achterzijde, met een open verbinding via een vide, met de entresol op de eerste verdieping, waar ook nog een slaapkamer en een badkamer waren geplaatst. Twee bouwlagen met voor alle functies te weinig ruimte. Op de tweede verdieping zaten drie slaapkamers en een was- en technische ruimte. Het dak lag al vol met zonnepanelen. En er is een bescheiden tuin aan de achterzijde.

Door de optopping met een gehele etage nam het oppervlak toe met een derde ten opzichte van het bestaande. Dat gaf ons de mogelijkheid om deze volledige extra oppervlakte te benutten aan het vergroten van de bestaande functionaliteiten en zelfs functies toe te voegen, zo wilde de opdrachtgever heel graag een inpandige werkplaats.

Op de begane grond aan de voorzijde waar eerst de keuken zat is de werkplaats gemaakt met directe toegang tot de straat, de keuken is naar de achterkamer aan de tuin geplaatst en de woonkamer is op de volledig leeg gemaakte eerste verdieping gerealiseerd. Een grote metamorfose voor deze twee lagen.

De slaapkamer en badkamer van de eerste verdieping zijn verhuisd naar de nieuwe dakopbouw en daar was ook nog genoeg ruimte over voor een grote werkkamer een berging en een technische ruimte. De tweede verdieping is opgeknapt en er is in de technische ruimte een tweede badkamer ontworpen. Een grote doorlopende kastenwand verbindt aan beide zijwanden de voor en achterzijde met elkaar, de badkamer zit in het midden van de opbouw.

Het resultaat is een fijn en ruimtelijk huis. De zwarte trap verbindt alle etages met de nieuwe zwarte doos op het dak. De materialisatie van de opbouw is gekozen in een geëpoxeerd alluminium waardoor deze voor altijd onderhoudsvrij is. Op het dak zijn nieuwe zonnepanelen herplaatst met een hoger rendement voor de nieuwe warmtepomp en de vloerverwarming door het gehele huis.

Projectteam

Michel van der Velden

Ethem Gözel

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn