Waterval van glas

Complete renovatie van een tussenwoning

Toen Jappe en Marielle op zoek waren naar een huis, hebben ze op hun favoriete plek, een woning gevonden die volledig vernieuwd en uitgebreid moest worden, alleen de voorgevel moest blijven bestaan.

Dat was voor ons natuurlijk een mooi uitgangspunt om achter een gevel een spectaculair huis voor twee personen te kunnen realiseren. Een extra etage er op en volledig nieuwe plattegronden, een uitbouw op de begane grond en de tuin integreren, dit met veel kleur en mooie materialen, een mooie uitdaging.

Doordat we de etage er op konden zetten en we verschillende dieptes per etage konden realiseren, ontstond snel het idee op een trapsgewijze achtergevel te maken. De invulling van de gevel met gesloten en open delen deed denken aan een waterval, de toevoeging van daklichten per etage over het volledige dak maakte de “Waterval van glas” compleet.

Diverse schetsen en 3d-animaties met materialen, versterkten het beeld en leidde uiteindelijk tot de keuze deze waterval te realiseren. Glas steen en hout zijn de materialen die we hebben toegepast, met sedum als dakbedekking. Deze materialen hebben we ook doorgezet in het ontwerp van de tuin.

Achter de voordeur kom je binnen in een dwarse hal, met garderobe en toilet, deze hal bevind zich achter de gehele voorgevel. Vandaar ga je door de openslaande deuren, van staal en gefigureerd glas, het woongedeelte in.

Langs de bank en de kast, die als verbindend element doorloopt tot op de tweede verdieping, loop je door de naar de keuken met een eettafel onder het enorme daklicht, aan de keuken zit een barretje. Met de openslaande deur en een schuifdeur, die wegschuift in de wand, hebben we de tuin betrokken bij de eetkeuken. In de tuin is de oude schuur deels gesloopt en wat is blijven staan hergebruikt als tuinmuur, terras en berging. De vormgeving en de beplanting is door de tuinarchitect, waar wij vaker mee werken, voortgezet vanuit de gevel. Terug naar binnen zit de trap naar de eerste min of meer op dezelfde plek maar hebben we vervangen door een minder steile dichte trap, langs de kast omhoog, met daaronder een berging.

De indeling van de eerste verdieping is open, met aan de voorkant een ruimte waar een werkplek is ingericht en aan de achterzijde een kleedruimte daar tussenin zit de technische ruimte met plek om de was te doen. Door het daklicht en raam heb je uitzicht op de buurt, het sedum dak en de tuin en via de deur in de hoek kan je het dak op. Rechts in de hoek is de trap naar de nieuwe etage. De trap hebben we van staal gemaakt en is open zodat het licht er door heen valt en je er doorheen kan kijken. De trap is los van de muur en de doorgaande kast waardoor het als een brug aanvoelt.

Op de tweede verdieping aangekomen zie je achterom kijkend de douchecabine boven de trap en kijk je er doorheen de badkamer in en naar buiten. Andersom valt hierdoor het licht op de trap. De trap is daar af te sluiten van de etage middels een in de kast weggewerkte deur. In het schuine dakvlak aan de voorzijde is een uitzetraam geplaatst met balkonnetje.

De slaapkamer en de badkamer kunnen worden gescheiden met een schuifdeur. De badkamer aan de achterzijde heeft een vrijstaand bad met zicht op de sterrehemel of met verwarmende zonnestralen. Vanuit het raam heb je een prachtig zicht op de gelaagde tuin en ook hier kan je door een deur naar buiten.

 

Een heerlijk compact huis met een open loft gevoel waar het met de seizoenen mee, heerlijk wonen is.

 

 

Projectteam

StrandNL

Funneman tuinarchitectuur

 

Fotografie

Kaatje Verschoren