Terras met Domtoren

Herindeling en inrichting van een penthouse met dakterras en bijgebouw.

Op de derde verdieping van de achterhuizen van de choorstraat in utrecht, toegankelijk via nieuwbouw uit de jaren 90, bevond zich een appartement bestaande uit de bovenste etages van verschillende gebouwen met elkaar verbonden door kleine trapjes en gangetjes. Na de aankoop hebben de kopers StrandNL de opdracht gegeven om voor het appartement een plan te maken waarmee het meer als 1 penthouse ervaren wordt.

Het appartement opgedeeld in vijf gedeeltes was echt aan een volledige renovatie toe waarmee ook de indeling aangepast kon worden. Het binnenkomen gaat via een lange gang, trapenhuis met lift en dan een bruggetje naar de voordeur. Achter de voordeur was een hal waarna je op nineau één in de eetkeuken uit kwam. Vanuit de keuken kon je op het zelfde niveau doorlopen naar achtere daar was de enige slaapkamer met een badkamer ensuite. Terug naar de keuken kon je via een houten trapje met vier treden naar een zeer laag niveau twee waar de woonkamer was geplaatst. Daar vandaan kon je via nog een tweede trapje en zeer lage openslaande deuren naar het dakterras en het “bijgebouwtje” boven een winkel aan de Choorstraat.

Door een paar bouwtechnische ingrepen konden we een mooie nieuwe plattegrond realiseren. De hal is min of meer gelijk gebleven maar fungeert nu als een tochtportaal met garderobe voordat je in de “binnentuin” staat waar we twee mooie ronde daklichten hebben geplaats en een grote hardstenen planten bak die een nieuwe, zeer luie, natuurstenen trap afschermt. Deze trap verbind de twee binnen niveaus met elkaar op monumentale wijze.

Na binnenkomst ga je rechts de woonkamer in waar eerst de keuken zat. Vanuit de woonkamer ga je nu via een gang langs berging, wasmachine ruimte en wc naar links een nieuwe badkamer en rechts de masterbedroom. Dit is mogelijk geworden door de sloop van een bouwmuur. In de masterbedroom hebben we een nieuw raam geplaatst met uitzicht en hebben we langs drie wanden kasten geplaatst. De badkamer is royaal met een grote douche, dubbele wastafel en wc.

Via de natuurstenen trap kom je in de royale eetkamer met zicht op het terras en met de vouwschuifdeuren helemaal open, een feest. Een grote keuken met eiland en nog een zitje bij de haard. De hond mag op een kussen in de keukenachterwand bij het raam en het eiland geeft plek aan de gasten. Vanuit het eetgedeelte ga je via drie treden naar het dakterras, in de treden over de volle breedte zijn ook een bank en kasten verwerkt. De pui naar het dakterras is over de gehele breedte en hebben we kunnen maken dankzij een verhoging in het dak over de helft van het gehele dak met ca 1 meter.

Het dakterras is ingericht door erik Funneman met twee mooie cortenstalen bakken langs beide zijden en een feest-pergola.

Als klap op de vuurpijl is er nog een klein gastenverblijf met twee kamers en een badkamer aan het einde van het terras boven de winkels met uitzicht op de straat.

Een heerlijke plek waar iedereen wel wil wonen.

Projectteam

Michel van der Velden

Ethem Gözel

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn