Renovatie binnenstadswoning

Badkamer in de patio

Een lang gekoesterde wens om in het centrum te wonen is in vervulling gegaan en naar wat voor een plek. Een heerlijk pand ingebouwd tussen de buren met een goed volume over 3 verdiepingen en een dakterras. Op de beganegond was een winkeltje gevestigd met werkplaats en magazijn. Helemaal omsloten door de buren en een streepje daglicht door twee daklichten. Op de eerste verdieping werd gewoond en op de tweede waren twee slaapkamers, een badkamer en het  dakterras. Het pand is in de loop van tijd stukje bij beetje uitgebreid en ingevuld met niveau verschillen tussen de verschillende delen.

 

Er moest in het hele pand gewoond gaan worden met op elke verdieping, licht, lucht en contact met buiten, een uitdaging op de beganegrond omdat daar alleen de ramen aan de straat licht naar binnen brengen.

 

Door de keuze te maken, om op de beganegrond de éénlaagse tussenbouw te slopen en daar daglicht en lucht de beganegrond in te brengen, kregen we de mogelijkheid de hoofdslaapkamer, met annex een kleedkamer en een badkamer rond de “patio” te positioneren. De uitdaging was vervolgens hoe we dan toch nog op de eerste verdieping een terrastuin konden realiseren. Door daar een vloer te leggen met roosters behielden we het open karakter en tegelijkertijd de mogelijkheid voor het terras.

 

De Badkamer op de beganegrond hebben we afgesloten van de patio met constructief glas wat en prachtige overgang geeft naar de planten buiten. Het door het rooster gefilterde licht komt als een waterval de badkamer binnen.

De kamer aan de straat is een werkkamer geworden met volledig oranje luiken een lange gang met de originele lambrisering verbindt alle ruimtes met de multifunctionele ruimte achterin het huis. Een afgewogen kleurplan met redelijk zware kleuren en wit geeft een 3d ruimtelijk effect.

 

De eerste verdieping is geheel verbouwd tot een woonetage met een eigen buitenruimte op de badkamer. In het voorhuis de woon en leefkamer rond de kern met het trappenhuis. In het vernieuwde achterhuis de eetkamer en keuken met openslaande deuren naar buiten, terugkijkend naar de woonkamer aan de voorzijde. Het trappenhuis staat als een blok in de woonkamer maar wanneer de deuren openstaan, ervaar je het open karakter van de gehele verdieping.

 

De trapopgang komt uit op een, met kraaldelen betimmerde, overloop op de tweede verdieping. Daar hebben we de badkamer vernieuwd en zijn er twee kamers die als logeerkamers dienst kunnen doen en een verbinding met de daktuin.

 

Projectteam

Michel van der  Velden

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn