Op de hoek in tuindorp

Uitbreiding van een hoekwoning op de begaanegrond en vernieuwen badkamer en zolder

Onze opdrachtgever woonden met hun twee zoons al geruime tijd in deze jaren 30 hoekwoning in Utrecht. Aan deze woning was nog nooit iets structureel verbouwd dus er lag nog een onbeschreven blad en konden we met medewerking van de gemeente een maximale uitbouw realiseren. De bestaande garage hebben we in de uitbreiding kunnen integreren.

We hebben de uitbreiding als een nieuwe schil om de achterzijde van de woning geplaatst, hierbij is het oorspronkelijke huis nog steeds zichtbaar op de beganegrond en is de voormalige eetkamer een tussenkamer geworden.

Doordat het een hoekwoning is mochten we aan de zijkant van het huis een meter uitbreiden, dit gaf gelegenheid de ommanteling nog sterker te maken en in de uitbreiding langs de eetkamer ontstond zo een ruimte voor een werkplek en een boekenkast.

Als overgang naar de tuin hebben we overal aluminium puien geplaatst die tot op de vloer en het terras doorlopen. Deze kunnen maximaal open waardoor het tussenliggende terras volledig benut kan worden bij de aangrenzende ruimtes.

De oorspronkelijk kleine keukenruimte loopt nu door in de uitbouw waardoor deze meer dan twee keer zo groot is geworden. Middels een schuifdeur is deze verbonden met de tussenbouw waar zich een halletje en een bijkeuken bevinden. Het meubelwerk In de keuken, hal en bijkeuken is een geheel en is door ons ontworpen en opgenomen in het kleurschema.

In de tussenbouw zitten twee deuren naar het terras één om in het huis te komen via de hal en keuken en één om in de garage te komen via een pantry-bijkeuken.

Zo kan de garage met pantry redelijk zelfstandig benaderd worden voor eventueel werk aan huis. Nu is deze ruimte in gebruik als game-, muziek- en werk-kamer.

Een kleine 80 cm achter de oorspronkelijke garage deur is in gebruik als gereedschapskast en klushok. Deze ruimte konden we in de werkkamer missen.

Op de verdieping hebben we de badkamer verbouwd. Wel hebben we hem uitgebreid door alleen de wastafel “ door de muur heen “ te plaatsen in de naastliggende slaapkamer. Met een uitgekiende indeling en spiegels is het een ruimtelijk aanvoelende badkamer geworden waarin alle wensen zijn gerealiseerd.

De zolder is van rommelzolder verbouwd naar een volwaardige masterbedroom met ingedouwde kasten en restruimtes achter schuifdeuren, De opdrachtgever heeft dan met wat hulp zelf met een rietveldachtige precisie gerealiseerd.

Natuurlijk is het gehele huis in kleur en materiaal afgestemd en hebben we gedviseerd over de verdere inrichting en aankleding.

 

Projectteam

Jelle Hekstra

Geertje Stumpel

Ethem Gözel

 

Fotografie

Jan Buteijn