Machteld en Pieter

Twee werelden komen samen

Herindeling van een vrijstaande woning te Haarlem

Na jaren verliefd te zijn op dit huis konden Machteld en Pieter het huis eindelijk kopen. Direct hebben ze na een korte pitch ons gevraagd het verbouwplan te maken.

De volledige woning moest aangepakt worden. Het belangrijkste was de uitbreiding op de begane grond, waarbij de bestaande uitbouwtjes en verbouwingen in een keer samengevoegd konden worden tot één groot gebaar met een grote wow factor. Machteld houd van modern en Pieter van klassiek aan ons de taak om deze twee sferen te realiseren en aan elkaar te verbinden.

Zo gingen we aan de slag met het schetsontwerp en in overleg met de gemeente hebben we het maximale uit de mogelijkheden weten te halen en is er een heerlijk gezinshuis gerealiseerd.

De uitbouwtjes hebben we er allemaal afgehaald en we hebben een grote uitbouw met een volledige schuif-glaspui op de tuin ervoor in de plaats gezet. In deze uitbouw is de nieuwe keuken gerealiseerd, een grote kastenwand en een groots eiland staan in de ruimte, op de wand zien we ook nog de muur van de oude keuken geaccentueerd met nieuwe tegels. Een heerlijke ruimte om met het hele gezin en met vrienden te eten en te relaxen, zeker als de pui openstaat en het terras er bij betrokken kan worden.

In de oorspronkelijke woonkamer en eetkamer hebben we een televisie/spelletjeskamer en een soort tussen woonkamer met openhaard gerealiseerd. Deze twee ruimtes hebben een eigen identiteit en zijn intiemer dan de tuinkamer. De openhaardpartij is geheel door ons ontworpen en gerealiseerd in natuursteen en betoncire. Een statement in deze ruimte. Ook hebben we in deze ruimte de oorspronkelijke glas in lood raampartijen, opgenomen in het ontwerp en geaccentueerd door in het dak van de uitbouw een lichtstraat tegen de gevel te plaasten. Door dit daklicht valt het daglicht op spectaculaire wijze door het glas van het oude achtergevel kozijn. Dit kozijn is tevens de afscheiding naar de nieuwe uitbouw.

Via de monumentale hal gaan we naar boven. Daar bevint zich de masterbedroom met eigen bad en badkamer met douche, een vrijstaand bad in de slaapkamer is een gerealiseerde droom. Vanuit de slaapkamer ga je via de ensuite naar de dubbele kleedkamer voor hem en haar in hout en blauw-grijs en als verbindend element het oranje. Naast de kleedkamer is nog een werkkamer waar ook muziek geluisterd kan worden.

Vanuit de overloop ga je middels een steektrap naar de zolder, het domein van de kinderen. Vanuit het oranje marmoleum op de vloer, een overbijfsel uit de jaren 80 hebben we het gehele trappenhuis en de hal op zolder in het verbindend oranje geschilderd. De kinderen hebben zelf hun kamer mogen inrichten en de badkamer die er al was hebben we zo gelaten.

Een Heerlijk huis waar het gezin dagelijks een vakantie gevoel heeft.

 

Projectteam

Michel van der Velden

Jelle Hekstra

Ethem Gözel

 

Fotografie

Jan Buteijn

 

Publicatie

Eigen Huis & Interieur