Joost & Merijn - Wonen in een stadse oase -

Fijn gedetailleerde begane grond met uitbouw in een jaren 30 tussenwoning

 

Bij een eerdere verbouwing hebben Joost en Merijn een doorbraak gemaakt tussen de kamer en de keuken maar de keuken en de woonfuncties zijn op de zelfde plek gelaten. De uitbouw die er al was, toen zij er kwamen wonen, functioneerde niet en warmde snel op door de schuine dakramen. Daarnaast was de uitbouw een doorn in het oog.

Alle reden om een goed plan te laten maken en de begane grond goed aan te pakken.

Naast een verbeterde indeling van de begane grond wilden Joost en Merijn meer connectie met de tuin, een keuken die het hart van het dagelijks leven in de woning vormt, een vergroting van de uitbouw en het totaalbeeld in een sfeer die aansluit bij het gezin.

De keuken is in het midden van de woning geplaatst. Met aan de voorzijde van de woning de eetkamer en aan de achterzijde de woonkamer die overloopt in de tuin. Dit is gerealiseerd door de uitbouw te verlengen met een overstek. Het overstek beperkt de zoninval en zorgt ervoor dat binnen en buiten in elkaar overlopen. Samen met tuinarchitect Erik Funneman is er gekozen om de houten visgraatvloer door te laten lopen in het terras. De ronde daklichten in verschillende formaten versterken het effect van een kamer in de tuin.

De schuifpui aan de achterzijde van de woning is een echte eye-catcher geworden. We hebben gekozen voor een houten pui, gemaakt van accoya. Dit is een gemodificeerd hout en daardoor erg duurzaam. De natuurlijke uitstraling is zichtbaar gebleven door het hout blank te lakken. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om de verticale kozijnstijlen van de pui in dezelfde maat van de schuivende delen te ontwerpen. Geopend valt het schuivende deel weg achter de vaste stijlen.

De oorspronkelijke kamerstructuur is nog duidelijk te zien. Omdat we niet de gehele bestaande constructie verwijderd hebben maar hebben ingezet als ruimtelijk ordenend element, hebben we een mooie besparing gerealiseerd. Dit is versterkt door de kamers hun eigen subtiele kleurnuance te geven. Op de hele begane grond is geen wit gebruikt, zelfs niet op het plafond. Door kleur op de juiste manier in te zetten hebben we een zachte eenheid gecreëerd.

De inrichting hebben we in het ontwerpvoorstel meegenomen. Joost en Merijn wilden binnen het ontwerp ruimte hebben voor kleine ingerichte plekjes. Dit hebben we gedaan door een zithoek met vrijstaande haard te realiseren, een contrasterend roze tegeltableau in de door ons ontworpen keuken te passen en een wandopstelling met schappen en specifieke wandlamp te maken.

Het totaal is een uitgebalanceerd plan, waarin elke functie zijn plek heeft gekregen in deze stadse oase.

Projectarchitect

Michel van der Velden

 

Projectteam

Michel van der Velden

Jelle Hekstra

Jari van Lieshout

Geertje Stumpel

Friso Kater

 

Fotografie

Jan Buteijn

 

Tuinarchitect 

Erik Funneman

 

recensie Joost en Merijn