Jan van Foreest - micro appartementen -

Complete verbouwing en inrichting van postsorteercentrum naar micro-appartementen te Utrecht

 

Transformatie kantoorpand naar stadslofts’

 

Bij de transformatie van een ruim dertig jaar oud kantoor naar comfortabele studio’s zijn veel functies gecombineerd in een compact woonmeubel. een glanzende groene gevel geeft het pand een sterk eigen karakter.

Zoals in veel grote steden stond ook bij het centraal station in Utrecht een groot postsorteercentrum met kantoorruimte. Dit opmerkelijke gebouw uit begin jaren tachtig is getransformeerd tot kleine, maar hoogwaardig afgewerkte appartementen.

Het woongebouw Jan van Foreest ligt aan de Jaarbeurszijde van het station. Via de Moreelsebrug over het spoor loop je zo de binnenstad in. Ontwikkelaar MidNed zag de potentie van het pand om dit te verbouwen tot 218 appartementen aan een mid­dengang. Omdat het hier een binnenstadlocatie betreft, is vooral ingezet op studio’s van circa 30 m2. Op het dak is in een licht houtskeletbouwsysteem een extra laag gebouwd met driekamerappartementen van circa 55 m2. Deze topwoningen beschikken over een eigen dakterras.

Bij de transformatie is het voormalige kantoorpand energetisch opgewaardeerd van label G naar A+. Een belangrijke ingreep was het isoleren van de buitenschil. De gevels met de kenmer­kende rondingen zijn ingepakt met een buitengevelisolatie­ systeem. Op de bestaande betonnen gevelelementen is een 140 mm dikke isolatielaag aangebracht. Als bekleding is hier geen standaard afwerking met stucwerk of gewone steenstrips aangebracht, maar zijn naar ontwerp van de architecten Mark Mutsaers en Geertje Stumpel van StrandNL geglazuurde steen­ strips in drie verschillende tinten groen aangebracht. Deze af­ werking benadrukt het eigen karakter van het toch wel aparte gebouw. Mutsaers: “Door de steenstrips te glazuren ontstaat een weerspiegeling die de rondingen van het gebouw accen­ tueert. We hebben gezocht naar de juiste glansgraad en drie verschillende kleuren voor de steenstrips, die speciaal voor dit project zijn geproduceerd.”

De geglazuurde steenstrips zijn in nauwkeurige metselverban­ den aangebracht om de ronde vormen van het bestaande pand te volgen: een staand verband op de borstweringen en een

 

Het gebouw
'Jan van Foreest' is een voormalig kantoorgebouw dat als PTT Postsorteercentrum heeft gefungeerd. Nadat het kantoor meerdere jaren heeft leeggestaan is het in 2017 door MidNed getransformeerd tot een woongebouw met 218 huurappartementen. Bij het transformeren van kantoor naar woongebouw is de originele constructie zoveel mogelijk behouden. Maar de gehele buitenschil van het pand is vernieuwd en geïsoleerd zodat het voldoet aan de huidige (isolatie-)eisen. Ook is het gehele dak van de vijfde verdieping voorzien van zonnepanelen. Binnen de schil zijn zowel de installaties als de indeling van het gebouw compleet vernieuwd en aangepast aan de woonfunctie en kwaliteitseisen van nu.

 

De ligging
Jan van Foreest ligt in de Dichterswijk, direct aan het Centraal Station van Utrecht, vlakbij het oude stadscentrum en aan het water. Ondanks de centrale ligging in deze bruisende stad biedt Jan van Foreest veel rust en privacy door de verschillende gemeenschappelijke terrassen op het dak en aan het water. De binnenstad is via de Moreelse brug binnen enkele minuten te bereiken. In de wijk zelf zijn ook diverse winkels en horecagelegenheden te vinden.

 

De voorzieningen
Op het met veel groen ingerichte terrein bevinden zich ruim zestig autoparkeerplaatsen, daarnaast zijn er verschillende terrassen en plekken om te ontspannen. In het souterrain van het gebouw is een grote en makkelijk toegankelijke fietsenstalling met een capaciteit van circa 350 fietsen. Via de fietsenstalling kun je direct bij het hoofdtrappenhuis en de lift komen. In het souterrain bevinden zich tevens circa 150 bergruimtes. Op de begane grond bevindt zich een ‘Miele Laundrette’ voorzien van was- en droogautomaten ten behoeve van de bewoners. Op de vijfde verdieping zijn nog twee gemeenschappelijke dakterrassen die een schitterend uitzicht over de stad bieden.

 

De appartementen
Er zijn verschillende soorten appartementen. De kleinere appartementen hebben een vrije hoogte van circa 3,5 meter. Om deze hoogte optimaal te benutten zijn deze woningen voorzien van een woonmeubel. Hierin zijn de volgende voorzieningen op compacte wijze samengebracht: bed, douche, wastafel, wc, kledingkast, boekenkasten, tv-meubel en de keuken. Doordat het bed zich erboven bevindt, blijft er extra ruimte over voor de woonkamer. In het souterrain bevinden zich de tweekamerappartementen die direct aan het water zijn gelegen, dit in combinatie met de ronde gewelfde ramen geven je het gevoel van de werfkelders in de oude binnenstad. Op de bovenste verdieping bevinden zich de driekamerappartementen die allen een privé dakterras hebben met uniek uitzicht over de stad.

Het opleveringsniveau van de appartementen is hoogwaardig. Zo is het gehele gebouw geïsoleerd volgens de laatste normen en zijn alle woningen voorzien van zowel vloer- als wandafwerking, gordijnen, een luxe keuken en sanitair. De keukens zijn voorzien van Siemens apparatuur met onder andere een oven-magnetroncombinatie, afwasmachine en koelkast met vriesvak. Verder zijn alle woningen voorzien van een video-intercominstallatie en een eigen meterkast.

 

projectteam

Geertje Stumpel

Mark Mutsaers

Germonde Kromhout

Strand West

 

 

 

fotograaf

Jan Buteijn