Inbedding in inbreiding

Volledige herindeling en inrichting van tussenwoning in nieuwbouwproject.

 

Met z'n tweeen samen gaan wonen op een nieuwe plek en twee woningen samenvoegen in een nieuwe stijl is best een opgave, zeker als het huis dat je gekocht hebt nog gebouwd moet worden. Het huis bestaat alleen op tekening en je bent niet helemaal tevreden over de geboden indeling. Om niet zelf te moeten puzzelen hebben onze opdrachtgevers gekozen om ons in te schakelen.

Het is een mooi volume op een mooie plek in Utrecht in een interessant project maar er zaten wel wat haken en ogen aan de tekeningen die weggewerkt moesten worden voordat we een goede indeling konden maken dus het overleg met de verkoopbegeleiding van de bouwer kwam op gang.

Draairichtingen van deuren werden omgedraaid deuren vervangen door schuifdeuren en muren verplaatst. Zo ontstond er ruimte voor de huidige indeling een perfect huis met royale living op de beganegrond en openkeuken naar het terras en de tuin. Op de verdieping werden de twee badkamers samengevoegd tot een grote met een sauna.

Het huis maakt deel uit van een binnenstedelijke nieuwbouw in Utrecht en heeft twee bouwlagen. De voorkant met de entree is gelegen aan een voetgangers zone met een soort park invulling, dat parkgevoel is ook aan de achterzijde van de woning waar de binnentuinen aan grenzen.

Binnengaan doen we via de tuin die als patiotuin is aangelegd achter een halfgesloten tuinmuur. Via de openslaande deuren komen we in het keuken en eetgedeelte. Het keukenmeubel is zoveel mogelijk laag gehouden de donkere hoge kasten zijn samen met de taatsdeur de afscheiding naar de hal.

Langs deze kasten hebben we de verbinding met de woonkamer gerealiseerd Een constructieve balk aan het plafond hebben we weggewerkt door midden van een verlaging die het mogelijk maakte in deze nieuwbouw ook spots in te bouwen en daarmee hebben we ook een verbindend element gemaakt tussen de twee woongedeeltes.

De wand tussen Entree en woonkamer is afgewerkt met een behang dat aan beide zijden gelijk is waardoor het voelt als een deel van de meubels. Een taatsdeur kan de ruimtes van elkaar scheiden maar staat in veel gevallen open. De hal hebben we tenkoste van de woonkamer een 80cm breder gemaakt waardoor deze royaal aanvoelt en er ruimte is voor een garderobe. Wat het geheel leuk en ruimtelijk maakt is dat je rondjes om de keukenkast kan lopen.

Terug in de hal gaan we naar boven waar we op een overloop uitkomen die we verruimd hebben om een trap naar het dak via een groot dakluik mogelijk te maken.

Het Luik kan helemaal open en de trap kan van de muur afgezet worden. Daardoor is het een volwaardige toegang geworden naar een goed bruikbaar dak met terras.

De indeling van de bovenverdieping is behoorlijk veanderd. De overloop is een vierkante hal geworden ten koste van een badkamer. Vanuit de hal zijn alle kamers toegankelijk geworden. Twee kleine slaapkamers samen een werkkamer voor hem en de derde slaapkamer een werkkamer voor haar. Via een gangetje komen we langs kasten in de masterbedroom met tegenoverliggend de badkamer met een sauna die we gerealiseerd hebben in de geplande twee badkamers en een vijfde slaapkamer.

Projectteam

Michel van der Velden

Ethem Gözel

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn