Terug naar casco en alles nieuw en duurzaam..

In een inbreidingsproject, in Utrecht, uit de jaren 90, hebben we een van de rijwoningen onderhanden mogen nemen.

Onze opdrachtgever wilde de gehele woning maximaal verduurzamen en daarvoor moest alles er uit tot op de kale vloeren. Dat gaf ons de mogelijkheid de indeling om te gooien en de voorzieningen als keukens en badkamers te verplaatsen en uit te breiden. Slechts de trappen en de schachten bleven op de plek en dat hebben we dan ook als verbindend element gebruikt om er de verblijfruimtes omheen te plaatsen.

De woning heeft 4 bouwlagen die elk een eigen functie hebben gekregen.

Bij binnenkomst zijn we op nivo 0 en na de hal hebben we de garderobe met een pantry, dit is de “thuis”werk etage met aan de voorzijde de werkkamer voor hem met de voorliefde voor treinen en als we via de gang naar achteren doorlopen komen we in de werkkamer van haar die tevens als logeerkamer fungeert, hier is ook een toegang tot een binnenplaats. De kastenwand met vakken, voor een verzameling, staat in verbinding met de werkkamerkast aan de voorzijde, hier lopen ook installaties door, gekoppeld aan de installaties die in de middenkern zijn geplaatst.

In het trappenhuis aan de achterzijde kan je naar beneden, naar de kelder en de ondergrondse garage. In de kelder hebben we ruimte gemaakt voor kasten een waskamer en een tweede badkamer. Een complexe puzzel met de beschikbare ruimte en hoogtes maar een mooi resultaat.

Vanuit de kelder gaan we twee trappen op, de groene kleur brengt je naar boven, nivo 1 de woonetage met aan de achterzijde de woonkamer waar je mooi tegen de eeuwen oude bomen aankijkt van het complex Karel V. De woonkamer beslaat de gehele achterzijde en heeft boven de patio nog een balkon. Via de omloop om de trap en de schachten heen, kom je in de eetkeuken. Het verlaagde plafond verbind de apparatenwand met de keuken en geeft de mogelijkheid om verlichting en afzuiging in te bouwen.

Dan via de linkerkant verder en rechtsaf de trap omhoog, boven sta je dan voor de keuze het terras op of de slaapkamer in. Langs de wc kom je in de slaapkamer en rechtsom de kern kom je in de tweede badkamer met douche en glazen balkonnetje boven de trap om 's morgens even lekker in de zon te zitten.

Alles is ontworpen en het maatwerk is met een interieurbouwer gerealiseerd, kasten fungeren als wanden en verbindende elementen en ze versterken de groene kern in volume. Het verder kleurenpalet is sober gehouden om juist de werking van de groene kern te versterken.

Projectteam

Michel van der Velden

Ethem Gözel

Liselotte Sanders

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn