Groen en roze op de veluwe

Interne verbouwing van een weekeindwoning

Na een succesvolle verbouwing van het huis van onze opdrachtgever, zijn we gevraagd ook de aangekochte woning op de veluwe geheel aan te passen aan de wensen van het gezin. Het moest een familiehuis worden waar iedereen in het weekeinde kan aankomen en kan blijven slapen.

Een gerieflijk huis in een grote tuin, die in Amsterdam ontbreekt, het gehele jaar door lekker met het buiten leven.

Het huis bestaat uit drie bouwlagen met op de begane grond en het souterrain elk 70 m2. Daarboven nog een zolderetage in de kap.

De begane grond grenst aan het terras en is daarmee de meest dynamische etage. In het souterrain en op de zolder zijn de slaapvertrekken en elk een badkamer.

De grootste ingreep die we in het huis gedaan hebben is het plaatsen van een allesverbindend trappenhuis van donkergroen geëpoxeerd staal en eiken treden. Dit trappenhuis, met de open scheidingswanden van stalen kokers, komt vanuit het souterrain tot in het hekwerk op zolder en verbind zo de drie woonlagen met elkaar. Door de hekwerken kan je heen kijken maar ze scheiden ook de ruimtes op een subtiele manier van elkaar. De trappen zelf zijn ook open en deze versterken de tansparantie. Voor de verbouwing was het een gesloten hal met een dichte trap waardoor de begane grond, visueel en practisch, gehalveerd werd. Om het effect nog groter te maken is een deel van de zoldervloer verwijderd en is er een vide ontstaan.

De geheel door ons ontworpen keuken hebben we verplaatst naar het smalste gedeelte onder de vide naast het traphek, waardoor er op de plaats waar de keuken zat een royale eetplek is ontstaan.

De woonkamer heeft een houtkachel en de enorme bank, die de gehele breedte van de ruimte beslaat, maakt dat het woongedeelte enorm aanvoelt. Een nieuwe driedelige schuifpui ontsluit het terras aan de zijkant.

Op de vloer van deze woonetage ligt een bijzondere vloer van blokjes kops eiken, die gedurende het gebruik slijt en alleen maar mooier wordt.

De stalen trap met het hekwerk gaat verder naar de zolderetage waar zich het domein van de kinderen bevind. Tegenover de trap de badkamer met de roze douchecabine en een mooi uitzicht over het park. Linksaf bevind zich een kamer die we verdeeld hebben in een middenstuk met aan weerszijden een bedstee, voor elk van de kinderen een maar ook een prima tweepersoons logeerbed. De aftimmering met latten doet denken aan de meidenkamers in oude herenhuizen.

Aan de andere zijde van de zolder is een kamer die gebruikt wordt als speelkamer voor regenachtige dagen en als extra logeerruimte.

Als we de trap geheel afdalen komen we in het souterrain met de masterbedroom een logeerkamer, een tuinkamer en de tweede grootste badkamer. De tuinkamer staat via het hekwerk en de trap in open verbinding met de woonetage en de rest van het huis. De kamers worden afgescheiden met metalen puien met een glasinvulling. In de badkamer bepaald de maatwerk wastafel en de rode douchecabine de sfeer.

Zoals je kunt zien is het kleurpalet groen en roze door het hele huis verwerkt, dit met een referenties uit de omliggende tuin. Het trappenhuis in donker groen kan je zien als een een oude boom.

Een Heerlijk tweede huis voor alle vrije dagen maar ook om rustig te kunnen werken weg van de grote stad

 

Projectteam

Jelle Hekstra

Ethem Gözel

Jari van Lieshout

 

Fotografie

Jan Buteijn