Erik en Inge

Een uitgebreide uitbreiding.

 

Een grote woonkeuken, met bijkeuken die als entree dient en een renovatie van de beganegrondruimten van de oorspronkelijke woning. Dat is de wens van Erik en Inge.

Onze opdrachtgevers hebben enkele jaren eerder hun vrijstaande woning voorzien van een extra verdieping. Deze eerdere ervaring heeft hen doen beslissen om StrandNL in te schakelen, zodat ze een uitdagend interieur krijgen en een goede basis om met een aannemer en de begeleiding van StrandNL het plan te realiseren.

De oorspronkelijke woning is eerder in verschillende fases uitgebouwd, waardoor er een onsamenhangende aaneenschakeling van kamers is ontstaan. Daarom hebben we voorgesteld om een eenduidig volume aan de achterzijde van de woning te plaatsen en dit zichtbaar te maken door de gevelbekleding van de uitbouw als wandbekleding in de oorspronkelijk woning te gebruiken. Hiermee hebben we het effect gecreëerd dat de uitbouw in de woning is geduwd.

Op de scheidslijn tussen oud en nieuw hebben we een kastenwand ontworpen die aan de ene zijde bij de keuken hoort en aan de andere zijde als kastruimte voor speelgoed in de woning. In de wand zijn glazen schuifdeuren en een doorkijkraam geplaatst zodat er altijd contact is tussen beide werelden. 

Het concept tussen oud en nieuw hebben we verder vormgegeven in de afwerking van de ruimten. Warm en huiselijk met een houten vloer in de woonkamer en strak en vriendelijk in de leefkeuken door vlakke groene kasten en een gietvloer. Beide werelden hebben hun eigen groentint gekregen die aansluit op de groene omgeving van dit vrijstaande huis.

Doordat de woning met de voorzijde aan een drukke weg staat, hebben Erik en Inge ervoor gekozen dat de toegang van hun huis in de uitbouw moest komen. Hier hebben we een slimme ingreep toegepast. Doordat er binnen twee meter van de erfgrens niet gebouwd mag worden, maar de eerder vergunde uitbouw daaroverheen stond, kregen we een inkeping bij het verlengen van de uitbouw cadeau. Deze incisie is de ideale positie voor de entree geworden. Om toezicht op de deur te houden hebben we een rond raam in de wand geplaatst.

Door de verschillende uitbouwen te vereenvoudigen tot één volume, hebben we de gelegenheid gecreëerd om de begane grond van de woning te ordenen en te materialiseren tot een thuis voor Erik en Inge en hun kinderen.

 

Projectteam

Michel van der velden

Jelle Hekstra

Fotografie 

Jan Buteijn