Bosch en Duin en Huis

Complete renovatie en verduurzaming van een jaren 70 bungalow

In het ruim opgezette buitengebied van Bosch en Duin in een prachtig aangelegde tuin stond een bungalow uit de jaren zeventig welke al een keer verbouwd was. Door deze verbouwing was rondom het karakter aangetast. De nieuwe eigenaren hebben StrandNL benaderd om het huis weer een karakter te geven en de indeling voor hun gebruik te versterken.

De woning bestaat voor de helft uit een een-laags deel en de andere helft een twee-laags gedeelte verbonden met een splitlevel trap. Het huis staat op een duin in de tuin die rondom het huis ligt en er is een vrijstaande garage.

Er is gekozen om rondom alle kozijnen te vervangen door geïsoleerde aluminium kozijnen met HR+++ glas, door deze keuze was het mogelijk ook de raam openingen te wijzigen, te vergroten tot op de vloer voor meer contact met de tuin en de bij de laatste verbouwing verdwenen bovenlichten, in de zij- en achtergevel bij de woonkamer, terug te brengen.

Het bestaande huis met de drie hoofdvolumes had nog een redelijk traditionele indeling. In het hoofdvolume op de begane grond een aparte keuken met eetkamer, aan de voorkant de hal, eetkamer aan het zijterras en een woonkamer op de achterzijde met een grote openhaard partij die het terras naar de tuin blokkeerde. De gehele begane grond voelde ondanks de maat hokkerig aan. Voor alle puien stonden radiatoren. In het souterrain bevonden zich drie kamers, een gym, een wasruimte met techniek en een grote open ruimte met ramen en toegang tot de tuin. Op de eerste verdieping bevonden zich twee logeerkamertjes een douche en een hoofd slaapkamer met badkamer en-suite. Op de gang links van de trap een toilet.

De grootste ingreep die we gedaan hebben is de keuken verplaatsen naar het smalle middendeel direct aan het zijterras. Een kastvolume aan tweekanten scheid de hal van de keuken. Door deze ingreep ontstaan er twee woongedeeltes, een teruggetrokken aan de voortuin en een grote leefruimte aan de achterzijde met eten in de opengemaakte hoek en wonen aan het terras, gescheiden door een vrijstaande subtiele haard. Alle hoofd woonfuncties rond de grote kast met een open verbinding naar de terrassen en de tuin. In de kast is zelfs de bench voor de hond geïntegreerd. Door het toepassen van vloerverwarming is er vrij zicht door de nieuwe ramen.

Het twee-laags gedeelte met alle slaap, werk en badkamers hebben we volledig gerenoveerd en middels de vernieuwde ramen meer verbinding gegeven met de tuin.

De karakteristieke gele steen van de woning hebben we samen met de trap in de hal en gangen als verbindend element met buiten en een knipoog naar de jaren 70 gehandhaafd.

Projectteam

StrandNL

 

Fotografie

Jan Buteijn